Håkan Johansson, delägare och bagare på Skeppsbro bageri.

“Här serveras eko-kaffe utan PFAS och mikroplaster” – Skeppsbro bageri först i Sverige med helt renat vatten

Skeppsbro bageri är först i Sverige med att erbjuda café med ekologiskt kaffe garanterat rent från PFAS, bly och mikroplaster. Snart kommer även alla kakor, bakelser och bröd att bakas med lika rent vatten.

– Att gå på café är en upplevelse för alla sinnen. Allt smakar bättre med rena ingredienser, och känslan av att fikat är både ekologiskt och utan gifter från vattnet värdesätts högt av många idag, säger Håkan Johansson, delägare och bagare på Skeppsbro bageri.

Skeppsbro bageri är ett 100 procent ekologiskt bageri som gör allt från grunden. Förutom att driva bageriet är Håkan Johansson även Sveriges enda världsmästare i bakning, han vann Coupe du monde de boulangerie (Bakery Masters) 2014. Bageriet har nu installerat Bluewaters Café Station, ett av världens mest avancerade reningssystem för vatten.

– Fram tills nu har caféer bara kunnat påverka kaffet med valet av kaffebönor, vart de odlats och hur de rostats. Nu har baristorna ännu en metod att utveckla smaken i deras hantverk. Hela 98,9 procent av en kopp kaffe är faktiskt vatten.

Förutom att Café Station-systemet renar vattnet från PFAS, mikroplaster och andra föroreningar finns en funktion för att mineralisera vattnet. Det är i sig också en möjlighet att påverka smaken på kaffet, och för Skeppsbro bageri gäller det snart även kvaliteten på kakor, bakverk och bröd.

– Många bagerier och caféer har börjat anamma ekologiska råvaror. På samma sätt tror jag att det kommer bli en självklarhet att erbjuda ett utbud från garanterat rent vatten.

Café Station tar bort 99,7 procent av föroreningar som PFAS, bly och mikroplaster. PFAS är kemikalier som inte bryts ner i naturen och som kopplas till negativa hälsoeffekter såsom nedsatt immunförsvar, leverpåverkan, höjda kolesterolnivåer och ökad risk för cancer.

– Vi har arbetat miljömedvetet och med endast ekologiska råvaror sedan starten 2018. När möjligheten nu finns att erbjuda kunderna helt rent vatten i det vi serverar så är det en självklarhet för oss, säger Håkan Johansson, delägare och bagare på Skeppsbro Bageri.

För mer information, kontakta:
Maximillian Lundin, Product Marketing Manager, Bluewater
070 572 25 73, Maximillian.Lundin@bluewatergroup.com