Arholma – en svensk ö långt ut i Stockholm skärgårds nordligaste del

Tidigare svensk artilleribas tacklar klimatförändringarna och vattenbristen i unikt svärd-till-plogskifte

Stockholm, maj 8, 2019 – Vattenbrist skapad av klimatförändringarna uppnådde nästan vad det kalla kriget försökte med – att driva bort befolkningen från en svensk ö långt ut i Stockholm skärgårds nordligaste del.

I en verklig svärd-till-ploghistoria har Bluewater hjälpt ett tidigare tungt artilleribatteri – byggt djupt inne i granitklipporna på den avlägsna ön Arholma – att gå off-grid genom att ta vatten direkt från Östersjön för att skapa ett självförsörjande hotell- och restaurangkomplex för naturälskare.

"Anläggningens två brunnar sinade oväntat under 2018 på grund av de korta vintrar och torrare somrar som klimatförändringarna fört med sig, vilket hotade möjligheten att tillhandahålla färskt dricks- och tvättvatten till turister", säger Gustaf Hagström, nordisk försäljningschef för Bluewater.

Han tillägger att Bluewater kunde rädda anläggningen genom att använda sin unika ingenjörskunskap samt andra-generationens omvänd osmos teknik för att pumpa vatten från Östersjön, rena det från virus, bakterier, kemikalier och mikroplaster för att sedan leverera färskt och rent vatten till gästerna.

Bara fem kilometer lång och två kilometer bred är Arholma den nordligaste ön i Stockholms skärgård. Arholma som främst består av skrovliga stenar och gammalt jordbruksland är både berömt för sin unika miljö och det topphemliga tunga artilleribatteriet som byggdes djupt i klipporna under det kalla kriget på 1960-talet för att skydda Sverige från en sovjetisk invasion.

Ryssarna dök aldrig upp och slutligen stängdes garnisonen bestående av 340 soldater. Under en tid stod batteriets bostäder, kök, kaserner och sjukhus tomt tills de lokala myndigheterna bestämde sig för att på ett bättre sätt utnyttja anläggningen. Då skapades en attraktiv hotellfacilitet med häpnadsväckande natur och en välkomnande restaurang för naturälskare. Mellan början av juni och mitten av september erbjuds även konferenslokaler för de som letar efter en oslagbar miljö för bröllop eller företagsevent.

Systemet som producerar allt vatten till anläggningens anställda och gäster består av tre Bluewater Pro vattenrenare som individuellt kan generera upp till 7,000 liter renat vatten per dag.

Dessa vattenrenare, som inte är större än en gammaldags stationär dator, använder en unik svensk teknologi som konstant ”tvättar” membranet i maskinen. Detta säkerställer ett högre flöde samtidigt som energikonsumtionen sänks och livslängden på filtren ökar.

Bluewaters storskaliga vattenanläggningar drar också nytta av de nya framsteg som gjorts inom uppkopplade system, vilket möjliggör för Bluewater att proaktivt förekomma filterbyten och serviceärenden.

"Den här anläggningen är den första av sitt slag och visar på hur samfälligheter, kommuner och hela öar kan dra nytta av en modulär och storskalig vattenrening. Istället för att förlita sig på oregelbunden nederbörd finns det nu en 100 procent hållbar möjlighet att överleva på den mest avlägsna ön genom att ta vatten direkt från Östersjön”, säger Gustaf Hagström.

---

För mer information om Bluewater vattenrening, vänligen kontakta Gustaf Hagström på +46 73 845 27 09 eller gustaf.hagstrom@bluewatergroup.com.

För media frågor om Bluewater, vänligen kontakta David Noble, PR & Communications Director, på +44 7785 302 694 eller david.noble@bluewatergroup.com