Bluewaters unika SuperiorOsmosis™ -teknologi hade tagit bort upp till 99,99 % av alla PFAS-kemikalier vi testade för, säger Dr. Ahmed Fawzy

Studie visar att Bluewaters vattenrenare kan tar bort hälsofarliga PFAS-kemikalier från kranvattnet

Stockholm, 10 februari 2021 - Bluewater, världsledande inom vattenreningsteknik, bekräftar idag via en studie, att deras vattenrenare Bluewater PRO kan tar bort upp till 99,99% av de hälsofarliga PFAS-kemikalierna PFOA, PFOS, PFBA, och PFBS. Höga nivåer av PFAS har rapporterats i kranvattnet hos ett antal svenska samhällen inklusive Kallinge i Ronneby kommun.

PFAS tros öka frekvensen av vissa cancerformer och andra medicinska problem, inklusive resistens mot vacciner, leverskador, störningar i immunförsvaret, nedsatt fertilitet och högt kolesterol. Studien ägde rum i ett laboratorium vid det prestigefyllda Royal Institute of Technology i Stockholm (KTH) och resultatet verifierades av den oberoende bioanalytiska testgruppen Eurofins

”Att bevisa att våra vattenrenare har en förmåga att avlägsna giftiga PFAS är goda nyheter för alla som oroar sig för kemikalier i kranvattnet”, säger Bengt Rittri, grundare och VD för Bluewater. Forskning visar att PFAS-exponering främst kommer från att dricka förorenat vatten, äta mat som fisk eller grönsaker som odlas i förorenad jord, matförpackningar eller genom användandet av PFAS-belagda produkter.

PFAS ackumuleras över tid hos människor och bryts inte ned i naturen. De brukar därför kallas för ”evighetskemikalier”. Kemikalierna används i olika konsumentprodukter och i industriella applikationer, inklusive brandbekämpningsskum, non-stick metallbeläggningar för stekpannor, pappersförpackningar, krämer, kosmetika, textilier för möbler och utomhuskläder, målarfärger, bekämpningsmedel och läkemedel.

USA: s miljöskyddsbyrå (EPA) säger att det finns bevis för att exponering för PFAS kan leda till negativa hälsoeffekter, medan Europeiska miljöbyrån (EEA) beskriver PFAS som ”måttligt till mycket giftigt, särskilt för barns utveckling”.

Bioövervakningsstudier av US Centers for Disease Control and Prevention, indikerar att PFAS kan finnas i blodet hos nästan alla amerikaner. I mitten av januari 2021 visade en studie, publicerad i Environmental Sciences Europé, att cirka 100 miljoner asiater i 66 städer i Kina drack kranvatten med ohälsosamma nivåer av PFAS.

Laboratorietester på uppdrag av Miljöarbetsgruppen i Washington, USA, fann i slutet av 2019 giftiga PFAS-fluorerade kemikalier i dricksvattnet i dussintals amerikanska städer, inklusive storstadsområden. Några av de högsta PFAS-nivåerna som upptäcktes var i prover från städer som Miami, Philadelphia, New Orleans och New York City, vilket fick EWG att gå ut med att antalet amerikaner som exponerats för PFAS från förorenat kranvatten dramatiskt har underskattats av tidigare studier.

Dr. Ahmed Fawzy, Ph.D., senior forskare vid Bluewater som utförde testerna vid KTH som verifierats av Eurofins, sa att det finns lite detaljerad information om vilken specifik PFAS som används i olika applikationer och i vilken utsträckning.

"På grund av osäkerheten bestämde vi oss för att oberoende testa borttagningen av PFAS hos Bluewaters vattenrenare PRO," sa Dr Fawzy. Testerna omfattade de fyra vanligaste PFAS-föroreningarna i dricksvatten som listats av Livsmedelsverket, PFOA, PFOS, PFBA och PFBS.

”Vi förorenade medvetet vatten med PFAS i högre koncentrationer än genomsnittet och matade sedan vattnet genom Bluewaters vattenrenare. Det blev ett entydigt resultat; Bluewaters unika SuperiorOsmosis™ -teknologi hade tagit bort upp till 99,99 % av alla PFAS-kemikalier vi testade för, säger Dr. Fawzy.

Anteckningar till redaktörerna:

- EWG-studien ”Visar PFAS-förorening av dricksvatten som är mycket vanligare än tidigare rapporterat”, kan läsas här

–Europeiska miljöbyråns rapport om nya PFAS-risker i Europa kan läsas här

- Rapporten om PFAS-kontaminering som publicerades i Environmental Sciences Europe i januari 2020 kan läsas här

För mer information, vänligen kontakta Dave Noble, Bluewater PR- och kommunikationschef på +44 7785 302694 eller david.noble@bluewatergroup.com