Fjärilssim är en av de svåraste simsätten du kan göra. (Bild Magnus Peterson)

DYK I - 3

Jag älskar all sorts sport, men jag har alltid känt att simningen är det perfekta sättet att träna. Det är bra för både yngre och äldre. Det finns nästan ingen chans att du kommer till skada under träningen, och dessutom får du en fantastisk aerobisk träning. Och det bästa av allt, det är en ytterst liten kostnad för att starta. Har du börjat ännu?

Men, för att vara ärlig, trots att simningen är svårslagen när det kommer till konditionsträning och för att behålla vikten så är det inte den absolut bästa träningsformen när det kommer till att förbättra benstyrkan eftersom det inte medför viktbärande träning. Men, varför inte lägga till lite extra träning och variera tillsammans med lite viktbärande, såsom att springa, styrketräning eller varför inte lite racketsport som tennis, squash eller badminton?

Låt mig också bara snabbt gå igenom några andra fördelar med simning. För det första, att simma regelbundet förbättrar muskeldefinitionen och styrkan eftersom man använder fler muskelgrupper när man simmar. Och för det andra så tack vare simningen blir man mer flexibel på grund av hur du rör dig i vattnet när du måste sträcka dig och nå för att dra dig genom vattnet. Ifall du är ute för att bränna kalorier, testa då ett fjärilssims session – bara 10 minuter kan bränna 150 kalorier och du svettas inte.

Okej, jag förstår att du har hört att fjärilssims är en av de svåraste simsätten du kan göra. Det är fysiskt krävande, det är säkert – och det kräver en överkropps styrka också. Det skapades på 1950-talet, och det kräver en delfinliknande kroppsrörelse och samtidiga ben- och armrörelser. Det kanske inte är för alla och används inte heller mycket utanför tävlingssimning men det är otroligt stimulerande. Jag menar, vem gillar inte idén av att simma som en delfin?

Det är extremt viktigt för alla simmare att få till andningen. Att få den rätta andningstekniken för varje simtag kan vara lika utmanande som när du först lärde dig att flyta som barn. Men när du väl lärt dig tekniken så kommer simningen automatiskt bli mer avslappnande. Tricket, när simtagen kräver att du måste ner med huvudet under vatten, är att andas ut kontinuerligt så att dina lungor är näst intill tömda när du lyfter på huvudet igen. Så fort din mun sedan är fri från vatten, andas in snabbt. Det är ingen svårt teknik att lära sig, och du kommer dra nytta utan av den när din simning blir mer seriös.

Lycka till och nu, dyk i!