Bluewater och 11th Hour Racing utlyser den andra årliga upplagan av Urban Water Challenge, där vinnande entreprenör belönas med upp mot en miljon dollar

Stockholm, 27 mars, 2019 – Bluewater och 11th Hour Racing tillkännagav idag den andra årliga upplagan av Urban Water Challenge, en global innovationstävling som ger entreprenörer möjlighet att fortsätta utveckla olika tekniker och lösningar för att hantera vattenrelaterade utmaningar i snabbväxande städer världen över.

Genom att erbjuda en miljon dollar i prispengar och investering är målsättningen med Urban Water Challenge att stötta uppfinningsrikedom och därigenom hitta lösningar på vattenproblem i urbana miljöer. Grundarna av tävlingen, Bluewater och 11th Hour Racing erbjuder gemensamt upp mot en miljon dollar för att supporta och möjliggöra pilot-tester samt för att skala upp innovativa vattenlösningar.

“Världen står inför en kraftig brist på rent dricksvatten orsakad av den globala uppvärmningen, liksom en ökande risk för föroreningar i storstäders vattenförsörjning och ekosystem”, säger Anders Jacobson, medgrundare och VD för Blue, det stockholmsbaserade investeringsbolaget som äger Bluewater. Blue stödjer Urban Water Challenge eftersom företaget är övertygad om att mänsklig uppfinningsrikedom kommer att spela en viktig roll i utvecklingen av ny teknik och nya affärsmodeller som hjälper oss att lösa problemen samt nå de globala målen för hållbar utveckling.

Jacobson tillägger: “Blue hoppas kunna skapa ett unikt community inom vatten som kan påskynda utrullningen av hållbara vatteninnovationer genom dels produkt- och konceptutveckling inom Bluewater samt stöd till initiativ såsom Urban Water Challenge och dels genom fokuserade investeringar inom vattenindustrin.

Urban Water Challenge 2019 kommer att innefatta support för nya teknologier och lösningar inom vattenindustrin med syfte att testa och validera nya miljövänliga alternativ för att hantera vattenrelaterade utmaningar i större städer som kan inspirera till bredare applicering globalt. I år kommer utmaningen också att innehålla ett genombrottsspår för lovande innovationer inom nya teknikområden.

“11th Hour Racing främjar lösningsorienterad innovation för att tackla de vattenproblem som världen över står inför, vilket också är starkt kopplat till vår egen hälsa,” säger Jeremy Pochman, medgrundare och strategisk chef på 11th Hour Racing. “Urban Water Challenge ger ett unikt bidrag till lösningar för städers och samhällens vattenproblem och skapar nya möjligheter för lokal vattenrening och kontroll av plastföroreningar. Tävlingen bidrar också till att öka tillgången till rent och säkert dricksvatten genom innovativa, prisvärda och kapitaleffektiva lösningar.

Årets upplaga av Urban Water Challenge kommer att identifiera teknologier inom tre huvudområden: dricksvatten, återanvändning av vatten och återvinning. Varje område kommer att definieras av specifika problembeskrivningar för att säkerställa att ansökningarna kan matchas mot kundernas verkliga behov på olika marknader. Vinnarna kommer att presenteras vid en ceremoni under World Water Week som äger rum i Stockholm den 25-29 augusti.

2018-års tävling fick drygt 160 ansökningar från 37 olika länder. De tre vinnarna mottog finansiering för att övervaka blyföroreningar i USA, eliminera arsenik från dricksvatten i Bangladesh och digitalisera vatteninfrastruktur i Indien.

Om Imagine H2O

Imagine H2O (IH2O) är en ideell organisation som ger människor möjlighet att utveckla och distribuera innovationer för att lösa globala vattenutmaningar. Sedan 2009 har organisationen hjälpt över 100 startups med resurser och insikter för att kunna lansera och skala upp sina verksamheter. Under 2017 och 2018 gick 30% av alla investeringar i tidigt skede inom vattensektorn till bolag inom IH2O-sfären. 2019 lanserar IH2O sin första accelerator utanför USA, IH2O Asia som kommer att vara ett singaporebaserat acceleratorprogram som sammanlänkar globala innovationer med städer och samhällen i Sydostasien. http://www.imagineh2o.org/urban-water-scarcity

Om grundarna av Urban Water Challenge

11th Hour Racing etablerar strategiska partnerskap inom segling och marina områden för att främja samverkan och systematiska förändringar som gynnar världens hav. Sedan 2010 har 11th Hour Racing utnyttjat sportens kraft med ett innovativt och omfattande tillvägagångssätt genom tre huvudområden av engagemang: sponsorskap, stipendium och ambassadörer. Läs mer på www.11thhourracing.org.

Bluewater är ett världsledande företag inom vattenreningsteknik som har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige. Bluewater utvecklar, tillverkar och säljer kompakta vattenrenare till privatpersoner, företag och offentlig sektor. Företaget har en patenterad teknik för omvänd osmos som avlägsnar nästintill alla föroreningar i kranvatten – inklusive mikroplastfibrer, bly, bakterier, bekämpningsmedel, medicinrester, klor och kalkavlagringar. Bluewater ägs av Blue, ett stockholmsbaserat investeringsbolag som fungerar som en katalysator för hållbarhetsdrivna innovationer som kan lösa några av de stora utmaningarna vår planet och människan står inför.Läs mer på www.bluewatergroup.com och www.blueab.se