Bengt Rittri, grundade och vd för Bluewater.

Världsvattendagen 22 mars: Bluewater uppmanar till brådskande globala åtgärder mot PFAS i kranvatten

Nyligen upptäcktes närvaron av skadliga PFAS-föroreningar i kranvattnet till 70 miljoner amerikaner och i Europa växer oron för dessa substanser som kallas ’evighetskemikalier’. Därför uppmanar Bluewaters grundare och vd Bengt Rittri idag på Världsvattendagen 2024, att hälso- och vattenmyndigheter ska prioritera vatten fritt från PFAS och andra kemikalier.

– Vårt uppdrag på Bluewater är att skydda människor genom att förhindra att farliga kemikalier som PFAS kommer in i deras kroppar. PFAS är inte ett lokalt problem. Det är en global hälsokris som är på väg att spåra ur, säger Bengt Rittri, en ledande svensk miljöentreprenör som grundade och är vd för Bluewater.

Flera studier har visat att bestående kemikalier som PFAS – som inte lätt bryts ner – nu upptäcks i kranvatten över hela världen, vilket utgör betydande hot mot människors hälsa. Förenta nationerna har otvetydigt förklarat att "PFAS är giftigt för människor, vilt och vattenlevande liv även vid mycket låga koncentrationer."

Bengt Rittri anser att det finns ett brådskande behov av att öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med de giftiga 'evighetskemikalierna' som fortfarande produceras och används i många industrier. Dessa kemikalier förorenar regnvatten, ytvatten och markjord och bryts inte ner på hundratals år. Åtgärderna för att kontrollera eller rena PFAS är enligt Rittri helt otillräckliga för att skydda folkhälsan.

– Varje mamma, pappa och oroad medborgare på vår planet, från Europa till Nordamerika, Asien och Afrika, bör kräva åtgärder från sina lokala och nationella hälso- och vattenmyndigheter.

Allvaret i PFAS-föroreningen understryker varför regeringar över hela världen måste upprätta eller slutföra nationella dricksvattenstandarder för PFAS och fastställa vetenskapligt baserade gränser för dessa kemikalier i vatten.

I nyliga undersökningar för att öka allmänhetens medvetenhet om problemet i London och Stockholm upptäckte Bluewater bevis på oroväckande höga nivåer av de mest farliga PFAS-kemikalierna, PFOA och PFOS. Företaget förespråkar också hållbara metoder, genom att ha partnerskap med många av världens ledande evenemang och arenor för att minska användningen av plast och för att främja återanvändbara flaskor.

– När vi uppmärksammar Världsvattendagen 2024 uppmuntrar Bluewater alla att fundera över kvaliteten på kranvatten och att agera för bättre hälsa och en hållbar planet. Vi uppmanar också tillverkarna av PFAS-kemikalier att ta ansvar för den förorening de orsakar och helst stoppa sin produktion av sådana kemikalier helt och hållet, säger Bengt Rittri.

Om Bluewater

Bluewater grundades 2013 med missionen att avsluta behovet av engångsplastflaskor genom att utveckla och utnyttja planetvänlig teknologi. Bluewaters reningslösningar för hem, arbete och fritid är tillgängliga för tiotusentals konsumenter och företag inom gästfrihetsindustrin över hela världen, inklusive Mellanöstern, Nordamerika, Europa, Sydostasien och Afrika.

Bluewaters reningsteknik har oberoende verifierats att ta bort 99,7 procent av alla giftiga PFAS-kemikalier från kranvatten, vilket ger kunderna rent dricksvatten.

Bluewaters hydrerings- och flasklösningar har använts flitigt i evenemang som golfens The Open, lag som tävlar i America's Cup, Formula E, Ocean Race och världsmästerskapet i strandfotboll, World Beach Soccer.